Skip to content

Tinutul Padurenilor

28/12/2009

Odata cu renasterea naturii, primavara ne duce cu gandul spre locuri inedite, salbatice, in care zgomotul, agitatia si poluarea oraselor raman niste amintiri pierdute. Incepand cu acest numar, ne-am propus sa va facem cunoscute toate locurile frumoase din judetul nostru, locuri care merita vazute si revazute in calatoriile noastre. Dar, sa purcedem la drum… Incepem cu Tinutul Padurenilor, una din zonele cele mai pitoresti ale Romaniei.

 Situat pe versantul vestic al Muntilor Poiana Rusca, intre Valea Cernei si Valea Muresului, Tinutul Padurenilor este constituit din 40 de sate si catune, din care 33 sunt asezate pe culmile netede ale dealurilor iar celelalte pe vaile raurilor Cerna, Valarita, Runcu si Zlasti. Izolati printr-o centura de paduri, padurenii locuiesc in sate mici, asezate pe culmi si creste de dealuri, despartite prin vai adanci prin care curge cate un raulet. Aici s-a dezvoltat, datorita conditiilor geografice speciale, una dintre cele mai originale culturi populare. Cateva comune mai mari, cum sunt Cerbalul, Bunila, Lelese, Ghelari domina spiritual aceasta zona izolata. Astfel, Cerbalul pastreaza forme vechi de viata sociala, vestigii de organizare social-economica a obstei satesti, valori dintre cele mai originale si mai arhaice, care se reflecta in pastrarea, mai ales de catre femei, a mestesugurilor de arta populara, a costumelor, obiceiurilor arhitecturii traditionale. Cultul locuintei este mai putin dezvoltat la Padureni, iar mestesugul olaritului lipseste in aceasta zona. Totusi, locuintele atrag atentia prin proportiile lor, acoperisul ajungand sa fie de doua sau de trei ori mai inalt decat peretii. Ceea ce este cu adevarat spectaculos la Padureni este portul popular, de o covarsitoare personalitate. Este un costum care din punct de vedere structural se inscrie in tipologia costumului de Transilvania, dar are o linie unica: silueta dreapta, ce rezulta din linia celor doua „ oprege” negre, sobre, care invelesc strans trupul femeii, in contrast cu camasa voluminoasa, care abunda in culoare si décor. Multe din aceste elemente pot fi vazute in Muzeul Padurenilor din Poienita Voinii, amenajat in casa natala a regretatului interpret de muzica populara Dragan Muntean. Cei care ajung in Tinutul Padurenilor sunt intampinati mereu cu sufletul deschis si cu renumitele placinte padurenesti. Va recomandam sa asteptati pana la inceputul lunii mai, cand localnicii sarbatoresc cu mare fast Masuratul Oilor, traditie pastrata in zona de sute de ani.

sursa: http://www.zilesinopti.ro/index.php?m=2&oras=1&sp=8&art=1869

Anunțuri
One Comment leave one →
  1. lucian permalink
    30/06/2010 9:08 am

    tatal meu este din satul Cerbal,iar eu am fost indragostit de acel sat de cand ma stiu.este o zona foarte frumoasa cu oameni deosebiti.sunt mandru ca fac parte oarecum din aceea zona.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: